Wat zijn crypto tokens

Wat zijn crypto tokens?

De twee meest voorkomende op blockchain gebaseerde digitale activa zijn cryptocurrencies en tokens. Het grootste verschil tussen de twee is dat cryptocurrencies hun eigen blockchain hebben, terwijl crypto tokens zijn gebouwd op een bestaande blockchain.

Wat is een digitaal activum?

Als u net begint met blockchain en cryptocurrency, is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen digitale activa, cryptocurrencies en tokens. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, verschillen ze op een aantal belangrijke punten van elkaar. Over het algemeen is een digitaal activum een niet-tastbaar activum dat wordt gecreëerd, verhandeld en opgeslagen in een digitaal formaat. In de context van blockchain omvatten digitale activa cryptocurrency en crypto tokens.

Cryptocurrencies versus tokens.

Cryptocurrency en tokens zijn unieke subklassen van digitale activa die gebruik maken van cryptografie, een geavanceerde versleutelingstechniek die de authenticiteit van crypto-activa verzekert door de mogelijkheid van vervalsing of dubbele uitgaven uit te sluiten.

Het belangrijkste verschil tussen de twee klassen van digitale activa is dat cryptocurrencies de eigen activa zijn van een blockchain – zoals BTC of ETH – terwijl tokens worden gecreëerd als onderdeel van een platform dat is gebouwd op een bestaande blockchain, zoals de vele ERC-20 tokens die deel uitmaken van het Ethereum-ecosysteem.

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is het eigen vermogen van een blockchain netwerk dat kan worden verhandeld, gebruikt als ruilmiddel en gebruikt als opslagplaats van waarde. Een cryptocurrency wordt rechtstreeks uitgegeven door het blockchain protocol waarop het draait, daarom wordt het vaak de eigen valuta van een blockchain genoemd. In veel gevallen worden cryptocurrencies niet alleen gebruikt om transactiekosten op het netwerk te betalen, maar ook om gebruikers te stimuleren het netwerk van de cryptocurrency veilig te houden.

Cryptocurrencies dienen meestal als ruilmiddel of opslagplaats van waarde. Een ruilmiddel is een goed dat wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven. Een opslagplaats van waarde is een goed dat kan worden aangehouden of op een later tijdstip kan worden geruild tegen een fiat valuta zonder dat de koopkracht aanzienlijk daalt.

Cryptocurrencies vertonen doorgaans de volgende kenmerken:

Gedecentraliseerd, of in ieder geval niet afhankelijk van een centraal uitgevende autoriteit. In plaats daarvan vertrouwen cryptocurrencies op code om de uitgifte en de transacties te beheren.

Gebouwd op een blockchain of een andere Distributed Ledger Technology (DLT), waarmee deelnemers de regels van het systeem op een geautomatiseerde, vertrouwensloze manier kunnen afdwingen. 

Gebruikt cryptografie om de onderliggende structuur en het netwerksysteem van de cryptocurrency te beveiligen.

Wat is een token?

Tokens – die ook cryptomunten kunnen worden genoemd – zijn waarde-eenheden die op blockchain gebaseerde organisaties of projecten ontwikkelen bovenop bestaande blockchain netwerken. Hoewel ze vaak diepe compatibiliteit delen met de cryptocurrencies van dat netwerk, zijn ze een geheel andere digitale activaklasse.

Cryptocurrencies zijn de eigen activa van een specifiek blockchain protocol, terwijl tokens worden gecreëerd door platforms die bovenop die blockchains bouwen. Het native token van de Ethereum blockchain is bijvoorbeeld ether (ETH). Hoewel ether de cryptocurrency van de Ethereum-blockchain is, zijn er veel andere tokens die ook de Ethereum-blockchain gebruiken. 

Cryptomunten die op Ethereum zijn gebouwd zijn onder meer DAI, LINK, COMP en Crypto Kitties. Deze tokens kunnen een groot aantal functies vervullen op de platforms waarvoor ze zijn gebouwd, zoals deelname aan gedecentraliseerde financieringsmechanismen (DeFi), toegang tot platform specifieke diensten en zelfs het spelen van spelletjes.

Token Standaarden.

Er zijn verschillende veelgebruikte token standaarden voor het creëren van cryptomunten, waarvan de meeste zijn gebouwd bovenop Ethereum. De meest gebruikte token standaarden zijn ERC-20, waarmee tokens kunnen worden gecreëerd die kunnen samenwerken binnen Ethereums ecosysteem van gedecentraliseerde apps, en ERC-721, dat werd ontworpen om niet-fungibele tokens mogelijk te maken die individueel uniek zijn en niet kunnen worden uitgewisseld met andere soortgelijke tokens. 

Vanaf 2020 zijn er honderden verschillende ERC-20 tokens en duizenden ERC-721 tokens in omloop. Naarmate er nieuwe tokens worden ontwikkeld voor de toenemende gebruiksmogelijkheden van blockchain, zal het aantal verschillende tokens waarschijnlijk in een opmerkelijk tempo blijven groeien.

Typisch zijn cryptomunten programmeerbaar, zonder toestemming, zonder vertrouwen en transparant. Programmeerbaar betekent gewoon dat ze draaien op software protocollen, die bestaan uit slimme contracten die de kenmerken en functies van het token en de inzetregels van het netwerk vastleggen. 

Permissie vrij betekent dat iedereen aan het systeem kan deelnemen zonder dat er speciale referenties nodig zijn. 

Trustless betekent dat geen enkele centrale autoriteit het systeem controleert; in plaats daarvan loopt het volgens de regels die vooraf zijn vastgesteld door het netwerkprotocol. 

En tenslotte, transparantie betekent dat de regels van het protocol en zijn transacties zichtbaar zijn.

Waarde Uitwisseling.

Hoewel crypto tokens, net als cryptocurrency, waarde kunnen hebben en kunnen worden uitgewisseld, kunnen ze ook worden ontworpen om fysieke activa of meer traditionele digitale activa, of een bepaald nut of een bepaalde dienst te vertegenwoordigen. Er zijn bijvoorbeeld crypto tokens die tastbare activa vertegenwoordigen, zoals onroerend goed en kunst, maar ook immateriële activa zoals rekenkracht of ruimte voor gegevensopslag. 

Tokens worden ook vaak gebruikt als bestuurs mechanisme om te stemmen over specifieke parameters zoals protocol upgrades en andere beslissingen die de toekomstige richting van verschillende blockchain projecten bepalen. Het proces van het creëren van cryptomunten voor deze verschillende functies staat bekend als tokenisering.

Naarmate de blockchain industrie volwassener wordt, zal het aantal unieke digitale activa alleen maar blijven groeien in overeenstemming met de veelzijdige behoeften van alle deelnemers aan het ecosysteem, van bedrijfspartners tot individuele gebruikers. Aangezien het creëren van nieuwe activa in de digitale wereld minder beperkend is dan in het fysieke domein, wordt algemeen verwacht dat deze digitale activa de manier waarop talloze industrieën werken, met elkaar omgaan en waarde genereren, zullen verbeteren, waardoor een breed scala aan nieuwe sociale en economische mogelijkheden mogelijk wordt. Meer kennis op doen? Bekijk de crypto cursussen hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *