Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum worden aangedreven door een technologie die blockchain heet. Op zijn eenvoudigst is een blockchain een lijst van transacties die iedereen kan bekijken en verifiëren. De Bitcoin blockchain, bijvoorbeeld, bevat een overzicht van elke keer dat iemand bitcoin heeft verzonden of ontvangen. Cryptocurrencies en de blockchain technologie die ze aandrijft, maken het mogelijk om online waarde over te dragen zonder tussenpersoon zoals een bank of creditcard bedrijf.
Stel je een wereldwijd, open alternatief voor van elke financiële dienst die je vandaag gebruikt, toegankelijk met weinig meer dan een smartphone en een internetverbinding.
Bijna alle cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Litecoin, zijn beveiligd via blockchain-netwerken. Dat betekent dat hun nauwkeurigheid voortdurend wordt geverifieerd door een enorme hoeveelheid rekenkracht.
De lijst van transacties in de blockchain is van fundamenteel belang voor de meeste cryptocurrencies, omdat het veilige betalingen mogelijk maakt tussen mensen die elkaar niet kennen, zonder dat dit via een derde partij zoals een bank moet.
Door de cryptografische aard van deze netwerken kunnen betalingen via blockchain veiliger zijn dan standaard debet-/creditcardtransacties. Bij een Bitcoin-betaling hoeft u bijvoorbeeld geen gevoelige informatie te verstrekken. Dat betekent dat er bijna geen risico bestaat dat uw financiële gegevens in gevaar komen of dat uw identiteit wordt gestolen.
Blockchain-technologie is ook spannend omdat het veel meer toepassingen heeft dan alleen cryptocurrency. Blockchains worden gebruikt om medisch onderzoek te onderzoeken, de nauwkeurigheid van medische dossiers te verbeteren, leveringsketens te stroomlijnen en nog veel meer. Door de cryptografische aard van deze netwerken kunnen betalingen via blockchain veiliger zijn dan standaard debet-/creditcardtransacties.
Cryptocurrencies staan nog in hun kinderschoenen en gaan een ware revolutie ontketenen. Wil jij als een van de eerste alles leren over deze technologie en de toekomst van geld? Kijk in ons overzicht naar een passende crypto cursus!
Wat zijn enkele voordelen van blockchains?
Ze zijn wereldwijd: wat betekent dat cryptocurrencies snel en goedkoop over de hele planeet kunnen worden verstuurd.
Ze verhogen de privacy: Cryptocurrency betalingen vereisen niet dat u uw persoonlijke informatie opneemt, wat u beschermt tegen gehackt worden of het laten stelen van uw identiteit.
Ze zijn open: Omdat elke transactie op cryptocurrency-netwerken openbaar wordt gepubliceerd in de vorm van de blockchain, kan iedereen deze onderzoeken. Dat laat geen ruimte voor manipulatie van transacties, het veranderen van de geldhoeveelheid of het aanpassen van de regels halverwege het spel. De software die de kern vormt van deze munten is vrij en open-source, zodat iedereen de code kan bekijken.
Hoe werkt een blockchain?
Stel je een ketting voor die je zou kunnen gebruiken als anker voor een schip. Maar in dit geval is elke schakel van de ketting een brok informatie die transactiegegevens bevat. Aan de top van de ketting zie je wat er vandaag is gebeurd, en naarmate je de ketting afloopt zie je steeds oudere transacties. En als je het helemaal volgt tot het anker onderaan de haven?
Dan zie je elke transactie in de geschiedenis van die cryptocurrency. Dat geeft de blockchain krachtige veiligheids voordelen: het is een open, transparant verslag van de hele geschiedenis van een cryptocurrency. Als iemand een transactie probeert te manipuleren, wordt de koppeling verbroken en kan het hele netwerk zien wat er is gebeurd. Dat, in een notendop, is blockchain uitgelegd.
Een andere manier waarop mensen de blockchain vaak beschrijven is dat het een grootboek is (soms hoor je de termen ‘gedistribueerd grootboek’ of ‘onveranderlijk grootboek’), dat vergelijkbaar is met de balans van een bank. Net als het grootboek van een bank volgt de blockchain al het geld dat in, uit en door het netwerk stroomt.
Maar anders dan de boeken van een bank wordt een crypto blockchain niet onderhouden door een individu of organisatie, waaronder banken en overheden. In feite is hij helemaal niet gecentraliseerd. In plaats daarvan wordt hij beveiligd door een groot peer-to-peer netwerk van computers met open-source software. Het netwerk controleert en beveiligt voortdurend de nauwkeurigheid van de blockchain.
Waar komt nieuwe cryptocurrency vandaan?
Om de zoveel tijd – ongeveer om de tien minuten in het geval van Bitcoin – wordt een nieuw stuk transactie-informatie (of een nieuw blok) toegevoegd aan de keten van bestaande informatie. In ruil voor hun rekenkracht om de blockchain te onderhouden, beloont het netwerk de deelnemers met een kleine hoeveelheid digitale valuta. Een crypto blockchain wordt verdeeld over het hele netwerk van de digitale munt. Geen enkel bedrijf, land of derde partij heeft er controle over en iedereen kan deelnemen. Het netwerk controleert en beveiligt voortdurend de juistheid van de blockchain.
Hoe verstuur en ontvang je geld via een blockchain?
Het cryptocurrency netwerk kent elke gebruiker een uniek ‘adres’ toe, dat bestaat uit een private sleutel en een publieke sleutel. Iedereen kan u geld sturen via uw publieke sleutel, die verwant is aan een e-mailadres. Wanneer u uw geld wilt uitgeven, gebruikt u uw privésleutel, die in feite uw wachtwoord is, om transacties digitaal te ‘ondertekenen’. De eenvoudigste manier om je cryptocurrency te beheren is via software die een portemonnee heet, en die je kunt krijgen via een beurs als Coinbase.
Wie heeft de blockchain uitgevonden?
Een persoon of groep met de naam Satoshi Nakamoto publiceerde eind 2008 een whitepaper online waarin de principes achter een nieuw soort digitaal geld genaamd Bitcoin werden uitgelegd. Elke cryptocurrency sindsdien is een evolutie van de ideeën in dat document. Het doel van Nakamoto was om digitaal geld te creëren dat online transacties tussen twee vreemden waar ook ter wereld mogelijk zou maken zonder dat er een derde partij als een creditcardmaatschappij of een betalingsverwerker als Paypal tussen moest komen.
Dit vereiste een systeem dat een einde zou maken aan het netelige probleem van de “dubbele uitgaven”, waarbij iemand hetzelfde geld meer dan eens zou kunnen gebruiken. De oplossing is een netwerk dat voortdurend de bewegingen van Bitcoin verifieert. Dat netwerk is de blockchain.
Elke Bitcoin-transactie wordt opgeslagen en geverifieerd door een wereldwijd netwerk van computers waarover geen enkel persoon, bedrijf of land controle heeft.
De database die al die informatie bevat heet de blockchain. Bitcoins worden “gemined” via dat enorme, gedecentraliseerde (ook bekend als peer-to-peer) netwerk van computers, die ook voortdurend de juistheid van de blockchain verifiëren en beveiligen. In ruil voor het bijdragen van hun rekenkracht aan de blockchain worden miners beloond met kleine hoeveelheden cryptocurrency.
Elke afzonderlijke bitcoin-transactie wordt weergegeven in het grootboek, waarbij nieuwe informatie periodiek wordt verzameld in een “blok”, dat wordt toegevoegd aan alle vorige blokken.
De collectieve rekenkracht van de miners wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van het steeds groeiende grootboek te garanderen. Bitcoin kan niet los van de blockchain bestaan; elke nieuwe bitcoin wordt erop geregistreerd, net als elke volgende transactie met alle bestaande munten. In ruil voor hun rekenkracht voor de blockchain worden miners beloond met kleine hoeveelheden cryptocurrency.
Wat is de toekomst van blockchains?
Het blockchain-idee heeft zich ontpopt tot een platform waarop een enorme reeks toepassingen kan worden gebouwd. Het is nog steeds een nieuwe en snel ontwikkelende technologie, maar veel deskundigen hebben het potentieel van blockchain om onze manier van leven en werken te veranderen beschreven als vergelijkbaar met het potentieel dat openbare internet protocollen zoals HTML hadden in de begindagen van het World Wide Web.
De Bitcoin Cash en Litecoin blockchains werken op vergelijkbare wijze als de oorspronkelijke Bitcoin blockchain. De Ethereum-blockchain is een verdere evolutie van het idee van een gedistribueerd grootboek, want anders dan de Bitcoin-blockchain is hij niet uitsluitend ontworpen om digitaal geld te beheren. (Dat gezegd hebbende is Ethereum een cryptocurrency en kan het zeker gebruikt worden om waarde naar een ander te sturen). Zie de Ethereum blockchain meer als een krachtig en zeer flexibel computerplatform waarmee programmeurs gemakkelijk allerlei toepassingen kunnen bouwen die gebruik maken van de blockchain.
Stel je bijvoorbeeld een liefdadigheidsinstelling voor die een jaar lang elke dag geld wil sturen naar duizend mensen. Met Ethereum zou dat slechts een paar regels code vergen. Of misschien bent u een spelontwikkelaar die items zoals zwaarden en pantsers wil maken die buiten het spel zelf kunnen worden verhandeld? Ethereum is daar ook voor ontworpen. Wil je meer weten over cryptocurrencies? Kijk dan op onze website naar de verschillende crypto cursussen.