Wat is cryptocurrency

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is gedecentraliseerd digitaal geld dat is gebaseerd op blockchain-technologie. U bent wellicht bekend met de populairste versies, Bitcoin en Ethereum, maar er zijn meer dan 19.000 verschillende cryptocurrencies in omloop.

Hoe werkt een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitaal, gecodeerd en gedecentraliseerd ruilmiddel. In tegenstelling tot de Amerikaanse dollar of de euro is er geen centrale autoriteit die de waarde van een cryptocurrency beheert en handhaaft. In plaats daarvan worden deze taken breed verdeeld onder de gebruikers van een cryptocurrency via het internet.

U kunt crypto gebruiken om gewone goederen en diensten te kopen, hoewel de meeste mensen in cryptocurrencies investeren zoals ze in andere activa zouden doen, zoals aandelen of edelmetalen. Hoewel cryptocurrency een nieuwe en opwindende activaklasse is, kan de aankoop ervan riskant zijn omdat u een behoorlijke hoeveelheid onderzoek moet doen om volledig te begrijpen hoe elk systeem werkt.

Bitcoin was de eerste cryptocurrency, in principe beschreven door Satoshi Nakamoto in een document uit 2008 met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Nakamoto beschreef het project als “een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen”.

Dat cryptografische bewijs komt in de vorm van transacties die worden geverifieerd en vastgelegd op een blockchain.

Wat is een Blockchain?

Een blockchain is een open, gedistribueerd grootboek dat transacties in code vastlegt. In de praktijk lijkt het een beetje op een chequeboekje dat over talloze computers over de hele wereld is verspreid. Transacties worden vastgelegd in “blokken” die vervolgens aan elkaar worden gekoppeld in een “keten” van eerdere cryptocurrency-transacties.

“Stel je een boek voor waarin je alles opschrijft waar je elke dag geld aan uitgeeft,” zegt Buchi Okoro, CEO en medeoprichter van de Afrikaanse cryptocurrency exchange Quidax. “Elke pagina is vergelijkbaar met een blok, en het hele boek, een groep pagina’s, is een blockchain.”

Met een blockchain heeft iedereen die een cryptocurrency gebruikt zijn eigen kopie van dit boek om een eenduidige transactie registratie te creëren. Elke nieuwe transactie wordt gelogd, en elke kopie van de blockchain wordt tegelijkertijd bijgewerkt met de nieuwe informatie, zodat alle records identiek en accuraat blijven. Om fraude te voorkomen wordt elke transactie gecontroleerd met behulp van een validatietechniek, zoals proof of work of proof of stake. Lees hier meer over wat een blockchain is.

Proof of work vs Proof of stake.

Proof of work en proof of stake zijn de twee meest gebruikte consensus mechanismen om transacties te verifiëren voordat ze aan een blockchain worden toegevoegd. Verificateurs worden dan beloond met cryptocurrency voor hun inspanningen.

Proof of work.

“Proof of work is een methode om transacties op een blockchain te verifiëren waarbij een algoritme een wiskundig probleem oplevert dat computers in een race tegen elkaar moeten oplossen”, zegt Simon Oxenham, social media manager bij Xcoins.com.

Elke deelnemende computer, vaak een “miner” genoemd, lost een wiskundige puzzel op die helpt een groep transacties te verifiëren – een blok genoemd – en voegt deze toe aan het grootboek van de blockchain. De eerste computer die dit succesvol doet, wordt beloond met een kleine hoeveelheid cryptocurrency voor zijn inspanningen. Bitcoin, bijvoorbeeld, beloont een miner met 6,25 BTC (ongeveer 200.000 dollar) voor het valideren van een nieuw blok.

De race om blockchain puzzels op te lossen kan veel computerkracht en elektriciteit vergen. Dat betekent dat de mijnwerkers nauwelijks break-even kunnen draaien met de crypto die zij ontvangen voor het valideren van transacties, nadat de kosten van stroom en computermiddelen in aanmerking zijn genomen.

Proof of stake.

Sommige cryptocurrencies gebruiken een proof of stake-verificatiemethode om de hoeveelheid stroom die nodig is om transacties te controleren te verminderen. Bij proof of stake wordt het aantal transacties dat iemand kan verifiëren beperkt door de hoeveelheid cryptocurrency die hij bereid is in te zetten, of tijdelijk op te sluiten in een gemeenschappelijke kluis voor de kans om deel te nemen aan het proces.

“Het is bijna zoals bank onderpand,” zegt Okoro. Elke persoon die crypto inzet komt in aanmerking om transacties te verifiëren, maar de kans dat je gekozen wordt neemt toe met het bedrag dat je voorschiet.

“Omdat proof of stake het energie-intensieve oplossen van vergelijkingen wegneemt, is het veel efficiënter dan proof of work, waardoor transacties sneller kunnen worden geverifieerd/bevestigd”, zegt Anton Altement, CEO van Osom Finance.

Ter vergelijking: de gemiddelde transactiesnelheid voor Bitcoin bedraagt bijvoorbeeld minstens 10 minuten. Vergelijk dat nu met Solana, een cryptoplatform dat gebruik maakt van het proof-of-stake-mechanisme, dat gemiddeld ongeveer 3.000 transacties per seconde (TPS) verricht, waardoor het veel sneller is dan de trage Bitcoin-blockchain.

Ook de grootste rivaal van Bitcoin, Ethereum, stapt volledig over op een proof-of-stake mechanisme. Ethereum schat dat zijn energieverbruik met 99,95% zal afnemen zodra het “het laatste hoofdstuk van proof-of-work op Ethereum” afsluit.

De rol van consensus in crypto.

Zowel proof of stake als proof of work steunen op consensus mechanismen om transacties te verifiëren. Dit betekent dat hoewel beide individuele gebruikers gebruiken om transacties te verifiëren, elke geverifieerde transactie moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door de meerderheid van de houders van het grootboek.

Hoe kun je cryptocurrency minen?

Mining is hoe nieuwe eenheden cryptocurrency in de wereld worden gebracht, meestal in ruil voor het valideren van transacties. Hoewel het theoretisch mogelijk is voor de gemiddelde persoon om cryptocurrency te delven, wordt het steeds moeilijker in proof-of-work systemen, zoals Bitcoin.

“Naarmate het Bitcoin-netwerk groeit, wordt het ingewikkelder en is er meer rekenkracht nodig”, zegt Spencer Montgomery, oprichter van Uinta Crypto Consulting. “Vroeger kon de gemiddelde consument dit, maar nu is het gewoon te duur. Er zijn te veel mensen die hun apparatuur en technologie hebben geoptimaliseerd om de concurrentie voor te blijven.”

Proof-of-work cryptocurrencies vereisen ook enorme hoeveelheden energie om te delven. Bitcoin mining verbruikt momenteel bijvoorbeeld 127 terawattuur (TWh) op jaarbasis, wat meer is dan het volledige jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Noorwegen.

Hoewel het onpraktisch is voor de gemiddelde persoon om crypto te verdienen door te mijnen in een proof-of-work systeem, vereist het proof-of-stake model minder krachtige computers, omdat validators willekeurig worden gekozen op basis van het bedrag dat ze inzetten. Het vereist wel dat je al een cryptocurrency bezit om deel te nemen. (Als je geen cryptocurrency hebt, kun je niets inzetten).

Hoe kun je cryptocurrency gebruiken?

Hoewel er een aantal goederen en diensten zijn die u kunt kopen met crypto, met name met Litecoin, Bitcoin of Ethereum, kunt u crypto ook gebruiken als een alternatieve investeringsoptie buiten aandelen en obligaties.

“De bekendste crypto, Bitcoin, is een veilige, gedecentraliseerde valuta die een waardeopslag is geworden zoals goud,” zegt David Zeiler, een cryptocurrency-expert bij financiële nieuwssite Money Morning. “Sommige mensen verwijzen er zelfs naar als ‘digitaal goud’.”

Hoe cryptocurrency te gebruiken voor veilige aankopen.

Crypto gebruiken om veilig aankopen te doen hangt af van wat je probeert te kopen.

Als u probeert een betaling in cryptocurrency te doen, hebt u waarschijnlijk een cryptocurrency-wallet nodig. Een type portemonnee is een “hot wallet”, een softwareprogramma dat in contact staat met de blockchain en waarmee gebruikers hun opgeslagen cryptocurrency kunnen versturen en ontvangen.

Vergeet niet dat transacties niet onmiddellijk plaatsvinden, omdat ze moeten worden gevalideerd door een of ander mechanisme.

Hoe te investeren in cryptocurrency.

Sommige brokerage platforms zoals Robinhood, Webull en eToro-laten je investeren in crypto. Het is het beste om in gedachten te houden dat het kopen van individuele cryptocurrencies vergelijkbaar is met het kopen van individuele aandelen. In wezen zijn het risico-activa.

Als u blootstelling aan de crypto markt wilt, zou u kunnen beleggen in individuele aandelen van crypto bedrijven. “Er zijn ook een paar Bitcoin mining-aandelen zoals Hive Blockchain (HIVE),” zegt Zeiler. “Als je wat crypto blootstelling wilt met minder risico, kun je beleggen in grote bedrijven die blockchain technologie toepassen, zoals IBM, Bank of America en Microsoft.”

Hoe wint cryptocurrency aan waarde?

Om te illustreren hoe sommige crypto’s in waarde kunnen stijgen, laten we eens kijken naar de ultieme crypto bellwether: Bitcoin.

Bitcoin verviervoudigde bijna in waarde in 2020 en sloot het jaar af boven $28.900. In april 2021 was de prijs van BTC meer dan verdubbeld ten opzichte van het begin van het jaar, maar al die winst was in juli verloren gegaan. Daarna verdubbelde BTC opnieuw en bereikte een intraday hoogtepunt boven $68.990 op 10 november 2021 – en daalde dan tot ongeveer $46.000 aan het einde van 2021. Begin juni 2022 werd Bitcoin verhandeld voor iets meer dan 31.000 dollar per munt.

Terwijl de oorspronkelijke crypto tot nu toe met 35% is gedaald, is Bitcoin de afgelopen vijf jaar met meer dan 1.000% gestegen.

Moet u investeren in cryptocurrency?

Experts hebben gemengde meningen over investeren in cryptocurrency. Omdat cryptocurrency een zeer speculatieve investering is, met het potentieel voor heftige prijsschommelingen, raden sommige financiële adviseurs mensen aan helemaal niet te investeren.

Voor- en nadelen van cryptocurrency.

Peter Palion, een gecertificeerd financieel planner (CFP) in East Norwich, New York, denkt dat het veiliger is om vast te houden aan een valuta die wordt ondersteund door een overheid, zoals de Amerikaanse dollar.

“Als je de Amerikaanse dollar in je kasreserves hebt, weet je dat je je hypotheek kunt betalen, je kunt je elektriciteitsrekening betalen,” zegt Palion. “Als je naar de laatste 12 maanden kijkt, lijkt Bitcoin eigenlijk op mijn laatste EKG, en de Amerikaanse dollarindex is min of meer een vlakke lijn. Iets dat met 50% daalt, is niet geschikt voor iets anders dan speculatie.”

Dat gezegd hebbende, voor klanten die specifiek geïnteresseerd zijn in cryptocurrency, helpt Ian Harvey, een in New York gevestigde vermogensadviseur, hen om er wat geld in te stoppen. “Het gewicht in de portefeuille van een klant moet groot genoeg zijn om zinvol te voelen, terwijl het hun langetermijnplan niet ontspoort als de investering naar nul gaat,” zegt Harvey.

Wat betreft hoeveel te investeren, praat Harvey met beleggers over welk percentage van hun portefeuille ze bereid zijn te verliezen als de investering naar het zuiden gaat. “Het kan 1% tot 5% zijn, het kan 10% zijn,” zegt hij. “Het hangt af van hoeveel ze nu hebben en wat er echt op het spel staat voor hen, vanuit een verlies perspectief.” Meer weten en leren over cryptocurrencies? Bekijk hier alle crypto cursussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *