Wat is crypto mining en hoe werkt het?

Wat is crypto mining en hoe werkt het?

Naarmate het crypto bezit internationaal toeneemt, onderzoeken meer mensen manieren om cryptocurrency te kopen, te verdienen en te verhandelen. Het kopen van crypto op gecentraliseerde, gedecentraliseerde beurzen en centrale brokers is momenteel de belangrijkste manier om cryptocurrency te verkrijgen. Maar naast het kopen van cryptocurrency kun je het ook op verschillende manieren verdienen. Een populaire manier om crypto te verdienen is mining.

Wat is cryptomining?

Cryptocurrency mining verwijst naar het proces van het bijdragen van de rekenkracht van uw computer om de netwerk consensus op een blockchain veilig te stellen.

Door deel te nemen aan cryptomining kunt u een blockchain platform helpen zijn activiteiten vrij te houden van vijandige overnames, spam en pogingen om de operationele controle te centraliseren in de handen van een klein aantal netwerk agenten.

Het beste van alles is dat u aanzienlijke cryptobeloningen kunt verdienen met deelname aan de mijnbouwactiviteit terwijl u uw middelen bijdraagt aan deze nobele doelen.

Hoewel crypto mining een zeer competitief proces is, zijn de potentiële beloningen niet te versmaden. De huidige beloning voor het delven van een blok op de Bitcoin (BTC) blockchain is bijvoorbeeld 6,25 BTC. De beloning is bedoeld om ongeveer elke vier jaar te halveren, hoewel de stijging van de monetaire waarde van BTC in de loop der tijd de verminderde beloning helpt compenseren.

Om een crypto miner op een blockchain platform te worden, moet je over de nodige mining apparatuur (miners) beschikken. Gezien de competitieve aard van crypto mining is de standaard vereiste hardware meestal een ASIC-machine (Application Specific Integrated Circuit), een krachtige computer die speciaal is ontworpen voor mining doeleinden. Bij sommige blockchains kunnen ook krachtige GPU’s van een pc worden gebruikt.

Hoe werkt cryptomining?

Er zijn twee hoofdtypen blockchain, gebaseerd op de gebruikte methode van transactie verificatie, ofwel proof of work (PoW) of de alternatieve proof of stake (PoS) verificatie. Mining is een activiteit die samenhangt met transactie verificatie op PoW blockchains.

Tot de PoW-ketens die gebruik maken van de mijnbouw procedure behoren onder meer de twee belangrijkste netwerken ter wereld – Bitcoin en Ethereum (ETH). Sinds kort is ETH overgestapt van POW naar POS in het kader van verduurzaming en netwerkverbetering. Destijds ook “The Merge” genoemd.

Proof of Work (PoW).

PoW is een rekenprocedure die wordt gebruikt om transacties blokken te valideren en toe te voegen aan het permanente grootboek van een blockchain. Op blockchains die de PoW-methode gebruiken, verpakken speciale netwerk knooppunten, miners genaamd, transacties in batches/blokken, en gebruiken dan de hash kracht van hun computers om te proberen een rekenkundige puzzel op te lossen die het blok zal “valideren”. Het gevalideerde blok wordt dan permanent aan de blockchain toegevoegd.

De korte beschrijving van PoW klinkt als een concept uit een boek over raket wetenschappen, nietwaar? Hoewel PoW inderdaad een vrij technisch proces is, is het gemakkelijk te begrijpen als je de uitvoering ervan stap voor stap bekijkt. Voor onze stapsgewijze beschrijving laten we zien hoe Bitcoin mining werkt, hoewel het algemene principe geldt voor alle PoW-ketens.

Stap 1: Een nieuwe (onbevestigde) transactie wordt gestart op het netwerk.

Aanvankelijk krijgen alle Bitcoin-transacties een onbevestigde transactiestatus. Wanneer twee gebruikers een transactie uitvoeren op de blockchain, bijvoorbeeld wanneer de een cryptogeld naar de ander stuurt, wordt een nieuwe onbevestigde transactie gegenereerd op het netwerk. De transactie bevat de belangrijkste gegevens, zoals het afzenderadres, het ontvanger adres en het verzonden bedrag. De transactie wordt over het hele netwerk uitgezonden.

Stap 2: De onbevestigde transactie komt in de wachtruimte’s, een mempool genoemd.

Bitcoin-miners controleren het netwerk voortdurend op nieuwe activiteit. Elke miner heeft een tijdelijk gebied op zijn machine waar onbevestigde transacties opduiken nadat ze in stap 1 op het netwerk zijn verschenen. Dit tijdelijke gebied heet een mempool (geheugenpool).

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen enkele mempool op het netwerk. Elke miner heeft zijn eigen mempool. De mempools van twee miners kunnen enigszins verschillen, omdat elke node anders is gebouwd en de onbevestigde transacties op een ander tijdstip ontvangt, hoewel de mempool standaard niet groter kan zijn dan 300 MB.

Stap 3: Miners verpakken transacties in kandidaat-blokken.

Miners halen regelmatig transacties uit hun mempool en verpakken ze in zogenaamde “kandidaat-blokken”. Op Bitcoin is het gemiddelde kandidaat-blok ongeveer 2 MB groot, waarin ongeveer 2000 transacties passen.

Aangezien de inhoud van de mempools van mijnwerkers enigszins kan verschillen, verschilt ook de samenstelling van de kandidaat-blokken tussen de verschillende mijnwerkers.

Stap 4: Miners racen om een rekenkundige puzzel op te lossen om hun kandidaat-blok tot winnaar te maken.

Het eigenlijke PoW-proces begint bij stap 4. Nadat ze hun kandidaat-blokken hebben verpakt, gebruikt elke miner zijn machine om herhaaldelijk een klein getal, een nonce genaamd, toe te voegen aan een ander getal dat door de software van het netwerk wordt gegenereerd. Het resulterende getal wordt dan door het door Bitcoin gebruikte hashing-algoritme gehaald, SHA-256 genaamd.

Het hashing-algoritme is ontworpen om de invoer cryptografisch te wijzigen en een gewijzigde uitvoerwaarde op te leveren. Deze output waarde moet gelijk zijn aan of kleiner zijn dan een bepaalde door het systeem gegenereerde doelwaarde, die voortdurend wordt bijgewerkt door de code van de blockchain. Als dat gebeurt, wordt gezegd dat het kandidaat blok is “opgelost”, d.w.z. de status ervan gaat van kandidaat blok naar volledig geverifieerd blok.

Het geverifieerde blok wordt dan toegevoegd aan de blockchain als het volgende record in het grootboek. De miner die het blok heeft opgelost ontvangt zijn beloning, die voor Bitcoin momenteel 6,25 BTC bedraagt.

Elke miner wedijvert om als eerste een overeenkomst te vinden met de doelwaarde en zijn kandidaat-blok tot winnaar te maken. Daartoe herhalen de miners, of liever gezegd hun computers, het proces van het toevoegen van de nonce-waarde een enorm aantal keren, en proberen ze dat zo snel mogelijk te doen.

Hoe meer nonce-vervangingen (hashes) je per seconde kunt doen, hoe hoger je statistische kans om de race te winnen. Moderne krachtige ASIC-computers (zie hierboven) kunnen honderden triljoenen hashes per seconde toevoegen.

Deze race om het volgende blok op de keten wordt op Bitcoin elke 10 minuten herhaald. Als er een winnend blok opduikt, laten de miners onmiddellijk hun pogingen vallen om hun huidige kandidaat-blok op te lossen, werken hun mempools bij om de nu bevestigde transacties te verwijderen, verpakken een ander kandidaat-blok uit de beschikbare onbevestigde transacties, en beginnen hun race om als eerste het volgende blok aan de keten toe te voegen.

De redenering achter Proof of Work.

De rekenkundige strijd tussen miners om nieuwe blokken aan de keten toe te voegen is een uiterst energie-intensief proces. Het vertraagt ook de verwerkingscapaciteit van het netwerk aanzienlijk. U vraagt zich misschien af waarom het netwerk wordt onderworpen aan deze schijnbaar zinloze en moeizame procedure.

De belangrijkste reden om PoW te gebruiken is om het netwerk te beschermen tegen spam transacties en, nog belangrijker, tegen pogingen om het netwerk over te nemen, d.w.z. om het gedecentraliseerde karakter ervan te schenden.

Op de schaal van de gehele blockchain vereist PoW zoveel energie en hash kracht dat geen enkele entiteit, persoon of groep realistisch gezien alle of de meeste blokken op het netwerk kan oplossen.

PoW is dus het sleutelelement om ervoor te zorgen dat blockchains gedecentraliseerd blijven en vrij van de controle van een klein aantal actoren.

Tot de populaire op PoW gebaseerde blockchains behoren Bitcoin, Dogecoin (DOGE), Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) en Monero (XMR).

Proof of Stake (PoS).

PoS is het belangrijkste alternatief voor PoW voor het valideren van transacties op een blockchain. Met het PoS-model is er geen rekenintensieve race om transactie blokken op te lossen. Elk nieuw onverwerkt blok op het netwerk wordt toegewezen aan een validator knooppunt, dat het verifieert en het blok aan de keten toevoegt.

In het meest elementaire PoS-model is deze toewijzing aan een validator knooppunt willekeurig, en de kans dat de validator het volgende blok krijgt om te verwerken is direct afhankelijk van het aandeel van de eigen cryptocurrency van de keten dat dat knooppunt bezit of inzet.

Als je bijvoorbeeld 3% van alle cryptovaluta op het netwerk bezit, krijg je de kans om ongeveer 3% van alle blokken te valideren.

In tegenstelling tot PoW vereist PoS geen aanzienlijke energie-uitgaven en vertraagt het de werking van het netwerk ook niet noemenswaardig. Enkele populaire blockchains die PoS gebruiken zijn Binance Chain (BNB), Cardano (ADA), Solana (SOL), Tron (TRX), Avalanche (AVAX) en Ethereum (ETH).

Crypto mining methoden.

Er zijn drie belangrijke methoden om cryptocurrency te delven om transacties te valideren en daarbij crypto beloningen te verdienen:

  • Solo mining
  • Gepoolde mining
  • Cloud mining

Solo mining.

Solo mining is precies wat de naam impliceert: Je koopt de nodige mining hardware, wordt lid van een blockchain netwerk als node, downloadt de nodige software en probeert in je eentje blokken te delven. Als u erin slaagt een blok te mijnen, ontvangt u de mijn beloning zonder deze te hoeven delen met andere deelnemers aan het netwerk.

Hoewel u (theoretisch) de CPU of GPU van uw PC kunt gebruiken om crypto te delven, is dit niet langer praktisch of winstgevend, gezien de intense concurrentie tussen miners op de meeste populaire PoW-ketens. Voor winstgevende mijnbouw is uw realistische keuze beperkt tot ASIC-machines.

Op populaire ketens zoals Bitcoin kan solo mining – zelfs met een krachtige ASIC-machine – een uitdaging zijn door de concurrentie van mining pools. Dit zijn groepen netwerkdeelnemers die middelen van vele individuele miners bundelen om de mijnbouwactiviteit te domineren.

Online calculators (zoals WhatToMine.com) kunnen u helpen de moeilijkheidsgraad en winstgevendheid van verschillende netwerken in te schatten. Op deze websites kunt u de specificaties van uw ASIC-installatie, uw elektriciteitstarieven, de keten waarop u wilt mijnen en andere relevante parameters invoeren. Zij produceren dan rentabiliteit schattingen.

Pooled mining.

Een mining pool verwijst naar een grote groep individuele miners die hun computermiddelen samenvoegen om de kans op het oplossen van het volgende blok op de keten te vergroten. Grote mijnpools kunnen vele duizenden individuen hebben die hun hash kracht bijdragen aan de gezamenlijke operatie.

Wanneer een blok wordt opgelost door een lid van de pool, wordt de miner beloning verdeeld over alle deelnemers van de pool in verhouding tot hun hash kracht bijdrage. Door de bundeling van middelen van een groot aantal computers hebben mining pools een aanzienlijk grotere kans om blokken op te lossen dan solo miners.

Als u overweegt Bitcoin of andere populaire crypto’s zoals Dogecoin en Litecoin te delven, is het sterk aan te raden u aan te sluiten bij een voldoende grote online cryptomijnpool in plaats van te proberen solo te gaan. Een goede pool kan uw Bitcoin-mijnbouw winstgevend maken, zelfs als u niet de krachtigste mijnbouwinstallatie op het netwerk bezit. Hoewel uw beloningen in kleinere hoeveelheden binnen druppelen, komen ze tenminste met een zekere mate van consistentie.

Als u daarentegen alleen mijnt, kunnen uw beloningen zeer onregelmatig worden of helemaal niet komen, gezien de hevige concurrentie op de toonaangevende PoW-ketens.

Cloud mining.

Solo mining en pooled mining vereisen beide dat je mining hardware bezit. In plaats van de hardware te kopen, kunt u ook deelnemen aan een cloud mining-platform. Cloud mining-platforms vragen gebruikers een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding voor de mogelijkheid om hun interne mining-hardware te huren.

In ruil voor de vergoeding voert het cloudplatform de mijnbouwactiviteiten namens u uit op een blockchain network. Alle opbrengsten van de mijnbouwactiviteiten worden met u gedeeld. Hoe hoger de vergoeding die u betaalt, hoe meer hash kracht u kunt huren, en dus hoe hoger uw beloningen waarschijnlijk zullen zijn.

Het cloud mining-model lijkt zeer aantrekkelijk omdat het u bevrijdt van de eis om een mijnbouwinstallatie te bezitten. Onderzoek echter zorgvuldig de tarieven en reputatie van de aanbieders van cloud mining op de markt voordat u zich hieraan verbindt. Het vinden van een betrouwbare lange termijn aanbieder met lage kosten kan in deze niche een uitdaging zijn.

Voor- en nadelen van mining.

De voordelen van cryptomining.

Het grootste voordeel van crypto mining is ongetwijfeld de mogelijkheid om cryptocurrency te verdienen. Het delven van crypto is misschien een energie-intensief proces, maar het gebeurt meestal op een hands-off manier, d.w.z. u hoeft niet actief in de gaten te houden wat er op het netwerk gebeurt.

In praktische zin laat je je installatie gewoon op de automatische piloot werken. Als zodanig kan mining een geweldige manier zijn om een passief inkomen te verdienen.

Een ander voordeel van mining is meer van altruïstische aard – je krijgt de kans om bij te dragen aan het gedecentraliseerd houden van het netwerk en vrij van vijandige overnames.

De nadelen van cryptomining.

Naast de voordelen heeft cryptomining ook bepaalde nadelen en risico’s. Een daarvan is de volatiliteit van de winstgevendheid van mijnbouw. De concurrentie tussen mijnwerkers op de toonaangevende PoW-platforms is hevig, waardoor cryptomining een onzekere en volatiele activiteit is in termen van winstgevendheid. Misschien maakt u vandaag winst, maar als de concurrentie op het netwerk plotseling toeneemt, kunt u morgen in het rood staan.

Een ander nadeel zijn de aanloopkosten van de apparatuur om deel te nemen aan cryptomining. Krachtige ASIC rigs die je een goede kans geven om crypto winstgevend te delven kosten minstens $3.000, heel wat meer dan je typische pc. Ongeacht de prijs die u betaalt voor uw mijnbouwinstallatie, vergeet niet dat de winstgevendheid zal fluctueren en er zijn geen winst garanties in dit spel, zelfs niet met krachtige machines.

Bovendien kan het extreem energie-intensieve karakter ervan tot milieuproblemen leiden. De Bitcoin blockchain verbruikt meer energie per jaar dan een land zo groot als Argentinië, de op één na grootste Zuid-Amerikaanse economie. Door deel te nemen aan cryptomining maak je zeker geen vrienden met milieuactivisten.

Naast de milieu-impact van de hele blockchain, zal het energievretende cryptomijnproces enkele serieuze cijfers toevoegen aan je eigen energierekening.

Is cryptomining legaal?

Terwijl cryptocurrencies en crypto handel door een aantal landen verboden zijn, zijn er maar heel weinig landen in de wereld die crypto mining expliciet verboden hebben. Het bekendste voorbeeld van een land waar crypto mining verboden is, is China. De Chinese autoriteiten hebben mining activiteiten in de Volksrepubliek herhaaldelijk hard aangepakt. Elke vorm van crypto-gerelateerde activiteit, inclusief mining, is illegaal in het land.

Een ander zeldzaam land dat crypto mining illegaal heeft gemaakt is Kosovo. Het verbod werd grotendeels ingegeven door de energietekorten in de Balkanstaat.

Venezuela heeft cryptomining illegaal gemaakt, maar alleen als de mining activiteit afkomstig is van openbare woningen in staatseigendom. Cryptomining buiten deze gebouwen is niet illegaal. Zo zijn speciale faciliteiten voor cryptomining die op industriële terreinen worden gebruikt, vrij van dit verbod.

In de afgelopen jaren heeft Iran tijdelijke verboden van meerdere maanden ingesteld op cryptomining. Het laatste van deze verboden gold tot maart 2022. In het algemeen is crypto mining echter niet illegaal in het land.

Behalve de bovenstaande landen heeft geen enkel ander land crypto mining expliciet illegaal gemaakt vanaf begin augustus 2022. India en Rusland overwegen wetgeving die de meeste crypto-gerelateerde activiteiten, waaronder mijnbouw, zou kunnen beperken. Dit is echter nog niet in wetgeving omgezet.

De conclusie.

Cryptomining kan een lonende activiteit zijn als u over krachtige mining apparatuur beschikt en winstgevende munten/netwerken kiest. Het is echter een vluchtig spel met een steeds fellere concurrentie tussen miners op populaire ketens. Deze concurrentie verhoogt voortdurend de benchmark voor de minimale hardwarespecificaties om winst te maken. Voor de meeste mensen die winst willen maken met crypto, is het misschien gemakkelijker om andere bronnen van passief inkomen te vinden of gewoon te handelen in crypto.

Gezien de snelheid en energie-inefficiëntie van de PoW-validatieprocedure kiezen de meeste nieuwe blockchains voor het alternatieve PoS-formaat. Dit beperkt het aantal platformen waar crypto mining gebruikt zou kunnen worden. De op handen zijnde overstap van Ethereum naar PoS is ook een veelzeggend teken dat de PoW-validatie, en het daarmee gepaard gaande mining proces, steeds archaïscher wordt in de blockchain industrie.

Maar terwijl ’s werelds grootste blockchain, Bitcoin, de PoW-validatiemethode blijft gebruiken, zal cryptomining bij ons blijven, en er zal geen tekort zijn aan mensen die zich bij dit vak willen aansluiten.

Wil je meer leren? Volg een crypto cursus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *